Het klinkt je vast bekend in de oren “Mattie”. Mattie, je vriend! En dat is nou net waarom de app Mattie er is.

Wij weten als geen ander hoe vermoeiend het kan zijn om je hoofd erbij te houden. Sociale media zijn veel leuker en je wilt natuurlijk weten waar je vrienden zijn en wat zij doen. Daar komt nu verandering in! Mattie geeft jou toegang meer geeft tot sociale media, dus geen afleidende berichten meer en ook geen verleiding om eens te kijken naar wat anderen hebben geplaatst.

De oprichting

Om precies te zijn is het idee ontstaan op 5 juni 2015. Gül Akcaova, de ervaringsdeskundige, heeft deelgenomen aan een challenge, georganiseerd door UMC Utrecht. Het idee is verkozen tot beste idee van edu-challenge 2015. Dit idee is verder ontwikkeld in combinatie met afstudeeronderzoek onder begeleiding van StudentsInc.

In de periode juni-september 2016 is de prototype ontwikkeld en getest in de markt. Dit prototype was alleen beschikbaar voor android devices. Al snel werd duidelijk dat er een iOS variant ontwikkeld moest worden. De prototype is van de markt gehaald, en beide apps zijn ontwikkeld, verbeterd en vernieuwd. Sinds kerstavond (24 december 2016) is de app beschikbaar voor beide platforms!

Pure noodzaak

De app is niet zomaar een app voor erbij, het is pure noodzaak. Het CBS toont aan dat bijna 1 op de 5 (18,1%) jongeren zelf aangeeft dat ze verslaafd zijn. Hier zitten ook jongeren tussen die meer dan drie uur tijd besteden aan sociale media en vinden dat ze niet verslaafd zijn bijvoorbeeld. Dit zijn 4042 jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot 25 jaar. In Nederland zijn er bijna 1,5 miljoen jongeren in de leeftijdscategorie 12 tot 25 jaar. Dat maakt dus dat er ruim 250.000 jongeren zich verslaafd vinden. Van de ondervraagden maakt 98,6% gebruik van sociale media. Let er wel op dat dit de cijfers zijn uit 2015.

Wat het CBS heeft aangetoond is dat sociale media zowel een positief als een negatieve invloed heeft. Zo blijkt dat de meerderheid (51,3%) 1 tot 3 uur per dag tijd besteedt op sociale media, bij 27,1% van de jongeren is dit meer dan 3 uur per dag. Iedereen is het er over eens dat sociale media het contact met familie en vrienden bevorderd. Maar hetzelfde effect heeft sociale media niet op het concentratievermogen, school- en studieresultaten en de nachtrust.

 

https://itunes.apple.com/nl/app/mattie/id1166327958 https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.sidekickmattie.mattie