3x oorzaken van burn-out

Burn-out, wie kent het niet? Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit de maatschappij. Volgens Interpolis is burn-out de snelst groeiende veroorzaker van arbeidsongeschiktheid. Jaarlijks loopt 1 miljoen medewerkers het risico op burn-out. Omgerekend komt dat neer op 1 op de 7 werkenden(!) inmiddels volgens Interpolis.

Cortisol

Stress is dat we onder druk worden gezet, er is weinig tijd en om een handeling uitgevoerd worden. Een veel gebruikt voorbeeld is de reactie die wij geven in situatie van gevaar: vechten of vluchten. Wanneer wij dit voelen wordt het ACTH hormoon geproduceerd en dat geeft cortisol vrij in het lichaam. Cortisol geeft een energiekick, wat opzicht niet erg is. Een beetje kick kan iedereen wel gebruiken in geval van stress omdat we snel moeten handelen. Andere effecten van cortisol zijn: afbraak van eiwitten en verzwakking van het immuunsysteem. Hier merken wij niet veel van op korte termijn.

Als de stress langer aanhoudt verhoogd dat niet alleen ons risico op hart- en vaatziekten maar ook op burn-out.

Voorkomen is beter dan genezen

Volgens Zilverenkruis zijn de meest voorkomende oorzaken voor burn-out:

  1. Werk/privé balans
  2. Teveel taken;
  3. Privé omstandigheden.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een bovengemiddeld inkomen en hoger opgeleiden het meest gevaar lopen op een burn-out. Er wordt steeds meer vanuit huis gewerkt, het nieuwe werken. Maar ook op vakantie zijn steeds vaker mensen nog met het werk bezig of hebben aandacht voor het werk. Denk aan de whatsapp-groep die ideaal is op het werk waar je op vakantie nog steeds onderdeel van uit maakt.

“Nee” zeggen tegen collega’s doen we niet vaak genoeg. Voor we het weten hebben we aan het einde van de dag meer taken over dan tijd. Uit onderzoek blijkt ook dat vooral vrouwen teveel taken op zich nemen en hierdoor meer risico lopen op burn-out dan mannen.

Voorkomen is beter dan genezen, en dat is niet voor niets. Naast dat het voor de persoon een vervelende situatie is, is het ook economisch geen wenselijk situatie. Uitgerekend kost een medewerker met burn-out minimaal €60.000 per jaar.

Ga er mee aan de slag!

Wil jij vandaag al aan de slag? Dat kan! Lees hier meer over de mogelijkheden die er voor jouw organisatie zijn.


Bronnen:
Interpolis
Zilverenkruis
NRC
CBS

Lees ook