Hey opvoeder, ben jij de baas thuis of de technologie?

Hey opvoeder, ben jij de baas thuis of de technologie?

Het is inmiddels bekend dat kinderen al op een vrij jonge leeftijd kennismaken met technologie. Appen, swipen en de snapchat filters zijn de peuters niet onbekend. Een generatie dat wordt geboren met internet. Sterker nog, ze hebben een eigen Instagram-account! Ze raken vertrouwd met schermen en sociale media… Naar mate de kinderen ouder worden ontstaan de uitdagingen. Whatsapp-groepen die om de hoek komen, meldingen die binnenkomen om 11 uur ’s nachts, de smartphone die onder het kussen ligt én de slapeloze nachten…

Van slapeloze nachten is het bekend dat deze niet goed zijn voor de ontwikkeling van de hersenen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat voldoende slapen belangrijk is. Als je het goed wilt doen moet je zeker twee uur voordat je gaat slapen al het scherm uit doen. Het scherm zorgt namelijk ervoor dat de melatonine aanmaak wordt beperkt. Melatonine is het stofje die de hersenen aanmaken om je voor te bereiden op het nachtrust. De slaapmodus van de smartphone is als een manier geïntroduceerd door de ontwikkelaars (van het probleem). Een “oplossing” waarmee je de hele avond totdat je inslaap tuimelt nog met je smartphone bezig kunt zijn.

Een aantal maanden geleden werd bekend dat zowel Google als Apple ook iets gingen bedenken voor ouders om meer controle te hebben over het schermgebruik van de kinderen. “Yes!” dachten de ouders, “we schakelen technologie in zodat we niet de smartphones hoeven af te pakken, en dus krijgen we geen gezeur van de kinderen. Ideaal!”

Niet helemaal waterdicht

Nu de update beschikbaar is blijkt toch dat dit niet waterdicht is. De kinderen zijn slim en creatief genoeg om het systeem te omzeilen. Daar gaat je waterdichte plan… Even dacht je als ouder de verantwoordelijkheid over de opvoeding van je kind in handen te laten van technologie. Maar die plan heeft gefaald, althans zo lijkt het.

Op technologie kan je dus niet vertrouwen. Net als elk verbod wordt ook dit weer aantrekkelijk om te omzeilen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over wat, zo goed als, algemeen bekend is: Geen van de ontwikkelaars in Silicon Valley geeft zijn of haar kind een smartphone of een ander device. Het lijkt erop dat er niets anders op zit dan een goed gesprek. Een gesprek met je slimme, creatieve kind of puber…

Interactie!

Onthoud … Het draait allemaal om de interactie! Sociale media verdienen het geld op basis van interactie (schermtijd, actieve uren op het platform en de clicks). Hoe langer de gebruiker actief is, des te meer voordeel voor het bedrijf. Ook dit geldt voor de ontwikkelaars van de smartphones. Alles draait om ons bezighouden. Als wij niet bezig worden gehouden … waarom zou je dan nog een smartphone nodig hebben?

Oh ja, voor de agenda, de rekenmachine, het wekker en de foto’s!

Lees ook het interview gepubliceerd in Jente aug/sep 2018

Van 16 t/m 23 november is het de Week van de Mediawijsheid! Dan organiseren wij ook een workshop 😉

Lees ook