In het nieuws deze maand

In het nieuws deze maand

In de afgelopen twee weken zijn wij drie opmerkelijke berichten tegengekomen. Enerzijds waren wij er blij om, anderzijds schrokken we er wel van. Weet jij waar we het over hebben?

1. Test in Bodegraven met verkeerslichten in de stoep.

Op 14 februari kwam het bericht naar buiten: de Gemeente Bodegraven start een test met de verkeerslichten in de stoep zodat de mensen niet hoeven op de tijken van de smartphone als zij een kruispunt naderen. Leuk bedacht, maar is dit wel wenselijk? Het gedrag wordt hiermee eigenlijk gestimuleerd lijkt het wel. Terwijl wij vinden dat dit geen normaal gedrag is, zeker niet in het verkeer.

Lees meer

Wat hebben wij gedaan: Wij hebben contact opgenomen met de wethouder van Gemeente Utrecht. Resultaat: De afdeling waar we naar toe werden verwezen dacht dat wij subsidie kwamen halen voor Mattie. Het enige wat wij wilden was het gesprek aangaan omdat een stoplicht als in Bodegraven volgens ons niet de oplossing is. We begrijpen de ambtenaren wel, het gemiddelde leeftijd ligt daar hoog.

2. Prorail stelt een smartphone verbod in voor medewerkers omdat zij spelletjes spelen. 

Aanleiding voor de maatregel is het ongeluk in het zuiden van Duitsland geweest. De medewerker raakte afgeleid door een spelletje op zijn smartphone en zetten twee treinen op hetzelfde spoort. Het ongeval heeft 12 levens geeist en de medewerker is tot 3,5 jaar cel veroordeeld.

Lees meer

Maar is een verbod wel effectief én gaat dit wel opgevolgd worden door de medewerkers? Wij snappen natuurlijk dat je niet afgeleid kan worden door de smartphone, en ook weten we maar al te goed hoe moeilijk het is om niet afgeleid te raken door de smartphone. Zou Mattie niet de medewerkers kunnen helpen? Wij denken van wel. Wat denk jij?

We hebben dus even gebeld: “wij zijn daar duidelijk over geweest en de smartphone gaat gewoon uit” is de reactie die we van de woordvoerder hebben ontvangen. BIZARRRR!! Of het gaat werken … dat zien we met de tijd.

3. Politie wil smartphone verbieden in de auto

Dit lijkt wel oud nieuws omdat er al maanden wordt gesproken. Het is inmiddels wel bekend uit diverse onderzoeken en rapporten dat het aantal verkeersongelukken is toegenomen met als oorzaak de smartphone. Bellen, appen, snappen (snapchat) … Het gaat gewoon door. De politie wilt nu kijken hoe ze de auto zo kunnen ombouwen en uitrusten met apparatuur waardoor het onmogelijk wordt om te appen en te snappen.

Lees meer

Wij zijn benieuwd naar wat er in de komende maanden aan apparatuur wordt ontwikkeld. Wij zijn van mening dat er een stukje opvoeding bij komt kijken, hoe gek dat ook klinkt. Jongeren zijn zo verweven met de smartphone dat het een belangrijk deel is geworden. We kennen ook de ziektes als stress, burnout en de sociale druk om tijdig te reageren. Stel je voor dat het Onderwijs een oplossing omarmt die weer het gedrag bijschaaft. Uiteindelijk zijn het dezelfde jongeren die nu continu afgeleid zijn ook en die straks achter het stuur zitten.

[SGMB ID=”1″]

Lees ook