Instagram is goed voor je!

De cijfers die eerder dit jaar werden gepubliceerd door Newcom toonde aan dat het aantal Instagrammers toeneemt. Het is na Whatsapp, Facebook, YouTube en LinkedIn de meest populaire sociale media. Vooral jongeren (15-19 jaar) maken gebruik van dit platform. Maar het aantal gebruikers in de categorie 20-39 jaar groeit het hardst, 12%!

Dubbeltap’s & #’s

Er worden allerlei foto’s/plaatjes gedeeld, met vrienden maar ook met de hele wereld met gebruik van de “#” (hashtags). Sinds de update dit jaar worden net als in Snapchat ook shots gedeeld op een tijdelijke tijdlijn. We kunnen aangeven dat we het leuk vinden door op het hartje te drukken of dubbeltap (met de vinger twee keer tikken op het scherm). Ook kunnen we reageren met tekst! Én nu is het bewezen: Instagram bevordert vriendschappen!

Onderzoeker Eline Frison aan de KU Leuven heeft het lange termijn effect van Instagram op ons mentale welzijn bestudeerd. Voor dit onderzoek zijn Vlaamse jongeren twee keer gevraagd om een enquete in te vullen: voor het onderzoek én na zes maanden. De vragen die werden gesteld aan de jongeren gingen over het gebruik van sociale media als Facebook, Snapchat en Instagram, en over het welzijn (depressieve symptomen, levensvoldoening, eenzaamheid). Uit dit onderzoek kwam naar voren dat een deel van de jongeren, na zes maanden, leed aan depressie én een ander deel het gevoel heeft dat ze gewaardeerd en geliefd zijn door vrienden.

Kijken, kijken … & liken!

‘Uit vervolgonderzoek blijkt al dat vooral passief gebruik (enkel kijken) zorgt voor depressieve symptomen’, zegt onderzoeker Eline Frison. ‘Actieve gebruikers plaatsen ook zelf foto’s. Verschillen tussen actief en passief gebruik verklaren mogelijk waarom sommige jongeren voordelen ervaren en anderen juist nadelen.’

‘Jongeren lopen een groot risico op die depressieve symptomen. Daarnaast besteden jongeren veel tijd op sociale media. Daarom is het goed om te kijken naar alle factoren die mogelijk bijdragen aan die depressieve stemming. Ook is het belangrijk om de positieve gevolgen van Instagram te benadrukken. De resultaten laten precies zien dat vriendschappen een bescherming kunnen bieden voor depressieve symptomen.’

Instagram heeft dus zowel een positieve als negatieve effect op jongeren. Het bevordert vriendschappen, wat goed is op lange termijn, of het is schadelijk en leidt tot depressieve gevoelens.

Bron Eos wetenschap

Lees ook