Onderwijsinstelling veranderen met Mattie

Voor de zomervakantie hebben wij contact gehad met niet een onderwijsinstelling, maar met diverse onderwijsinstellingen uit de regio Utrecht. Tot onze verbazing zagen wij dat sommige onderwijsinstellingen (nog) geen beleid hebben voor de smartphone op school, en sommigen zich voorbereiden op een smartphone verbod. Sociaal wenselijk, maar niet realistisch!

21th century skills om te overleven

In het kader van de 21e eeuwse vaardigheden zou je denken dat onderwijsinstellingen anders omgaan met media. Zo wordt er verwacht van een leerlingen dat deze straks in staat is om te ‘overleven’. Hiervoor krijgt de leerling de nodige ondersteuning zodat deze vaardigheden worden ontwikkelt op school. Een van die vaardigheden heeft betrekking op ICT. Onder andere om die reden zijn lessen, workshops en overige vormen van programmeer lessen zo populair in het onderwijs.

Een ander aspect van de 21e eeuwse vaardigheden bevat zelfmanagement en het vermogen om projectmatig te kunnen werken. Een leerling moet in staat kunnen zijn om een planning te maken, en het vermogen hebben om de planning te realiseren. In de ideale situatie zou je denken dat een onderwijsinstelling geen smartphone verbod invoert, maar juist faciliteert.

De rol van onderwijsinstelling

Als onderwijsinstelling kan je de smartphone verbieden, maar wat na het voortgezet onderwijs? Als een leerling niet leert omgaan met media, niet leert omgaan met prikkels, hoe overleeft een leerling dan in het middelbaar beroepsonderwijs of hoger onderwijs, en de rest van zijn leven? De prikkels die wij in het dagelijks leven ervaren nemen met de jaren toe. Dit heeft onder andere ook invloed op ons stressniveau, ons prestaties, en het vermogen om te concentreren.

Helaas is er nog sprake van weerstand. Uiteraard kunnen wij helpen, maar dat kan alleen als onderwijsinstellingen dit écht willen. Zo staat de app in de top 5 handigste apps door Tumult. Sterker nog, wij kunnen meer dan alleen de app Mattie leveren!

Benieuwd wat wij nog meer te bieden hebben? Neem gerust eens contact op!

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.

– Nelson Mandela

Lees ook