Slecht slapende peuters

Er is nieuw bewijs voor het slaapgedrag van de peuter: in de leeftijd van zes maanden tot drie jaar slapen peuters voor elk uur met de touchscreen 16 minuten korter! Dat terwijl slaap essentieel is voor de cognitieve ontwikkeling van de peuter.

Uit onderzoek door Mediawijzer.net is bekend dat bijna 1 op de 5 ouders de peuter toestaat om gebruik te maken van media vlak voor het slapen. Dat tv kijken en het spelen van spelletjes tot slaapproblemen leiden was al eerder bekend. Nu is ook aangetoond dat de touchscreen (smartphone/tablet) leidt tot slecht slaapgedrag bij peuters.

Aantrekkelijk

Wij kijken er ook niet van op als we horen dat 57% van de ouders bevestigt dat het scherm een grote aantrekkingskracht heeft op het kind. Dat een kind niet wilde stoppen met media-gebruik een lastige opvoedsituatie. Het vinden van een goede balans blijkt het moeilijkst bij tijdbegrenzing. 11% van de ouders vindt het moeilijk om het kind te laten stoppen als het genoeg is geweest. Bij het uitzetten van de televisie vindt 6% dit moeilijk.

Naast voorleesboekjes wordt veel gebruik gemaakt van de televisie en tablet door de ouders. Wel begrijpelijk gezien het interessant is voor de peuter om te zien wat er allemaal op een scherm gebeurt en dat het zo mooi licht geeft. De peuters zijn natuurlijk meteen stil zodra ze dat ding in handen hebben. Als er iets is wat je zou willen als ouder, dan is dat wel rust na een drukke (werk)dag.

Maar vergis je niet, wat nu onschuldig lijkt te zijn kan op de lange termijn leiden tot ernstige schade.

Lees ook