Smartphone: een doel of middel?

De media staan er vol van! In de afgelopen weken verschijnt elke dag, elke week wel een artikel over het schermgebruik, de smartphone.

smartphone: een doel of middel?

Zo bracht CBS het nieuws “jongeren vaker verslaafd aan sociale media”. PEW research die aantoont dat ook in de Verenigde Staten steeds meer jongeren sociale media gebruiken. Youtube is Facebook voorbij gegaan. En allemaal gebruiken we de smartphone als middel!

Ex-medewerkers, partners, investeerders kwamen vorig jaar al naar buiten dat er in Silicon Valley, bij al die bedrijven als Facebook en Apple,  wordt gewerkt aan het design wat zo wordt ingestoken dat er steeds meer tijd wordt gespendeerd aan sociale media en de smartphone. Met alle gevolgen van dien! Als je nu kijkt naar wat ze doen dan schrijven ze een boek of beginnen ze een commercieel bedrijf…

Negatieve effecten en kritiek

Het is bewezen dat sociale media negatieve effecten hebben op het concentratievermogen, de mentale welzijn, verkeersongelukken worden veroorzaakt. Vandaag nog in het nieuws: onze ogen gaan er slechter door zien. Hoe langer je naar een scherm kijkt, hoe groter de kans op bijziendheid. Bijna alle jongeren hebben een smartphone, maar een scherm is ook je laptop.

Na veel kritiek van de maatschappij hebben Apple en Google nu maatregelen geïntroduceerd. Binnenkort komen de maatregelen beschikbaar en kan iedereen de smartphone updaten. Zo kan je een tijdslimiet instellen en krijg je een waarschuwing als je te veel tijd besteed aan een app. Of krijg je een grijstint over je beeldscherm. Zo een tint maakt je beeldscherm dan minder aantrekkelijk om naar te kijken. 

Nieuwe “oplossingen” voor de smartphone en tablet

Naast een tijdslimiet zijn er ook nieuwe functies die inzichtelijk maken hoe groot je interactie is geweest met de smartphone (aantal minuten, welke apps, aantal kliks, etc). Leuk voor de mensen die graag alles willen meten, maar de rest wilt daar niet mee geconfronteerd worden. Wat ik nu ook bijvoorbeeld hoor is dat marketeers gewoon niet anders kunnen dan online zijn…

Daarnaast zijn er kleine aanpassingen in de ‘niet storen’ modus en de mogelijkheid om notificaties aan te passen voor de apps die je zelden gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat een grote meerderheid van de mensen nog nooit de instellingen heeft veranderd voor de notificaties? Zo een functie is dan wel handig, of je gooit natuurlijk de app weg als je het toch niet gebruikt.

Doe het Bewust

Ik ben benieuwd of de “nieuwe” mogelijkheden een verschil uit zullen maken. Interessant is om te kijken wat er is gebeurd na de introductie van de “onderweg niet storen” modus. Zijn er minder ongevallen geweest? Het is niet de omgeving die we moeten veranderen maar ons zelf en de manier waarop wij ons tijd besteden. Dit is niet alleen omdat ik Nir Eyal heb horen spreken, maar ook wat ik sinds het begin roep en waar ik in geloof. Neem de app Mattie bijvoorbeeld, biedt ondersteuning op het moment dat jij denkt: “hey, ik moet eens even aan het werk”. De app gaat niet werken als jij het aanzet en vervolgens de minuten uittelt en manieren gaat zoeken om eromheen te werken.

Tot slot iets om over na te denken: De systemen die de problemen veroorzaakt hebben pleiten er nu voor dat ze het zullen oplossen…

“We can not solve our problems with the same level of thinking that created them” – Albert Einstein

Lees ook