Veilig fietsen met het slimme slot

KPN ontwikkelt in samenwerking met AXA en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een slim fietsslot: Safe Lock. Dit slimme slot kan communiceren met een app op de telefoon. Via de app kan je de fietsslot open en dicht doen. Wanneer je het slimme slot opent, wordt er een signaal gestuurd naar het netwerk van KPN. Dit zorgt ervoor dat de telefoonverbinding geblokkeerd wordt. Je kunt niets meer versturen of ontvangen, wel kun je bellen naar het alarmlijn mocht voor een noodgeval.

Steeds meer ongelukken

In 2015 raakten er 441 kinderen gewond en kwamen er 12 kinderen om het leven. Het wegstoppen van de smartphone alleen helpt niet uit wetenschappelijk onderzoek van Alpha. Ook uit het onderzoek in opdracht van KPN blijkt dat kinderen afgeleid raken door het ontvangen van trillingen en geluidsmeldingen van applicaties als Snapchat, WhatsApp en Instagram. Maar dat wisten wij al!

Slim of niet?

Dit slot speelt goed in op het gedrag van de jongeren op de fiets. Fietsen wordt gezien als een bezigheid wat saai is en een prima moment om te multitasken. Dat laatste is binnenkort niet meer mogelijk, gelukkig! Wel hebben wij nog een aantal situaties waarop wij ons afvragen: Hoe moet het dan als je niet van je smartphone gebruik kan maken? Stel dat je kind zijn/haar fiets wilt uitlenen… of stel dat hij of zij net aan het fietsen is op het moment dat je hem/haar net moet spreken… Maar de fiets op slot zetten zullen ze in ieder geval niet zo snel vergeten 🙂

Lees ook