Jongeren verslaafd aan sociale media

CBS: jongeren over sociale media

“verslaafd”

Uit onderzoek door Centraal Bureau voor de Statistiek is duidelijk geworden dat bijna 1 op de 5 jongeren verslaafd is. Dit hebben zij overigens zelf aangegeven, het is dan ook voorgekomen dat jongeren last hebben van ontwenningsverschijnselen als zij een aantal uur niet online zijn geweest. Het is al langer duidelijk dat sociale media van invloed is op het dagelijks leven. Met dit onderzoek is de invloed in een negatieve zin tastbaar gemaakt.

CBS: jongeren over sociale media
CBS: jongeren over sociale media (2015)

Zo blijkt dus dat sociale media het concentratievermogen aantast en daarnaast ook de nachtrust. Naast dat jongeren minder productief zijn, slapen zij dus ook nog eens slecht. Zo blijkt ook dat meisjes gevoeliger zijn voor sociale media dan de jongens, én dat de jongeren van 18 tot 25 jaar het meest last hebben van sociale media op het concentratievermogen.

Het concentratievermogen

Sociale media heeft vaker een negatieve invloed op het concentratievermogen dan een positieve invloed. Hieronder blijkt dat met name jongeren uit het hoger onderwijs (hbo en wo) het meest last hebben van sociale media.

negatieve invloed van sociale media op het concentratievermogen
CBS: jongeren over sociale media (2015)

Aandacht

Door de impulsen van sociale media (de berichten die worden ontvangen) zijn we geneigd om te kijken naar de smartphone. Daarmee is de gedachte al bij de smartphone en niet meer “bij de les”. Het informatieverwerkingsproces wordt verstoord waardoor wij minder onthouden. Een ander onderzoek maakte al duidelijk dat de mens gemiddeld 8 seconden de aandacht bij één ‘ding’ kan vestigen. Na 8 seconden kijken de jongeren alweer verder naar andere dingen. Dit zou dus betekenen dat jongeren leren en lezen voor het korte termijn. Na een aantal dagen of weken zijn zij het meeste alweer vergeten. Waar jongeren ook zijn, zij hebben de smartphone altijd en overal bij zich.

Sociale media is leuk

Jongeren geven als reden voor het gebruik van sociale media aan dat sociale media leuk is. Daarnaast wordt sociale media ook gebruikt om met vrienden en familie contact te houden. Uiteraard de telefoon erbij gepakt wanneer jongeren zich vervelen. In de afgelopen jaren doet zich ook een verschijnsel voor: fear of missing out(FOMO). Door meerdere kanalen in te zetten hebben jongeren toegang tot verschillende informatiekanalen. Ook is uit hetzelfde onderzoek van CBS gebleken dat het jongeren een goed gevoel geeft wanneer anderen reageren op een zelf geschreven bericht. Dit is vergelijkbaar met dopamine dat wordt vrijgegeven in de hersenen waardoor jongeren alles doen voor meer reacties en likes op sociale media.

Hoe meer likes, hoe meer verslaafd.

Lees meer over het onderzoek van CBS

Lees ook